Drie dromen voor The Hedge

Onze toekomst…

We zullen deze zomer klein beginnen op de Asiat-site met twee natuurkampen, een weekend pop-up-bar en enkele fijne activiteiten zoals wandelingen en fietstochten.
Maar we hebben alvast vele dromen en een mooie visie voor The Hedge…
Dromen jullie mee… ?

Dromen van een stadsboerderij…

Op onze stadsboerderij willen we de natuur beleven en er duurzaam mee leren omgaan. We leggen iPhone en iPad even aan de kant en gaan samen de natuur aaien en onderzoeken in ons lab. De stadsboerderij zal toegankelijk zijn voor iedereen tijdens de openingsuren, maar is daarnaast ook de geschikte plek voor het organiseren van workshops, verjaardagsfeestjes en navorming.

Vanuit ervaring in de klas en onze creatieve insteek, versterken we het onderwijs door inhoudelijke begeleiding te bieden voor kinderen, jongeren en hun leerkrachten in de vorm van workshops en navorming. Tijdens de activiteiten staan het verkennen van de natuur, de dieren en de moestuin en het leren werken met technologie centraal. Spelend leren, bewegen en zelf dingen doen zijn erg belangrijk.

Tijdens de vakantieperiodes organiseren we speelweken op de stadsboerderij. Dit doen we omdat buiten spelen belangrijk en goed is voor de ontwikkeling van kinderen en het past in onze visie van een stadsboerderij, maar ook om de snel groeiende stad Vilvoorde te helpen bij de nood aan opvang tijdens de schoolvakanties.

We beginnen klein met een leuke plek, maar op termijn willen we een kinderboerderij met deze dieren: schapen, geiten, kippen, konijnen, cavia’s, varkens en een hangbuikzwijn. De dieren worden ingezet voor educatieve workshops. De verzorging van de dieren wordt een onderdeel van het educatieve pakket.

We dromen van een educatieve groene ruimte met een kleine hoogstamboomgaard, een speelbosje,  speelgroen met natuurlijke elementen: boomstammen of -stronken, hoog gras, een inheems hagendoolhof, een bloemenweide, een wilgenhut, een blotevoetenpad, een plek om kampjes te bouwen, …
Een speelweide, een pluktuin, een kruidentuin en moestuin horen er zeker ook bij.
Tot slot planten we natuurlijke schuttingen zoals hagen, heggen, vogelbosjes, takkenrillen. Die moeten ervoor zorgen dat vogels, insecten en andere kleine dieren kunnen bestudeerd worden.

Dromen van een bezoekerscentrum en ontmoetingsplek :

In het “café” bij onze stadsboerderij komen fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en mensen uit de buurt tot rust, wordt iets gedronken en ontstaat een gezellig samenzijn. Het café is open tijdens de openingsuren van de stadsboerderij. We willen met het “café” als uitvalsbasis mee het Fiets- en Wandelnetwerk in Vilvoorde uitbreiden. De aanwezigheid van een infopunt van Natuurpunt maakt dat bezoekers toegang hebben tot extra informatie.

Naast het café is een polyvalente ruimte die wordt gebruikt voor de workshops maar ook voor infomomenten, lezingen en cursussen rond duurzaamheid, natuur en milieu, …

Dromen van een Vilvoordse buurderij

Wij willen een verkooppunt voor de korte keten opstarten, een verkooppunt waar de producten van lokale boeren verkocht worden. Gezonde, seizoensproducten, vers van bij de boer.

Een buurderij is een wekelijkse boerenmarkt, met het verschil dat je vooraf je bestelling online plaatst. Elke week kan je op de website van je buurderij bekijken wat de lokale producenten aanbieden en als iets je bevalt, kan je het meteen bestellen. De bestelde producten betaal je vervolgens in alle veiligheid per bank- of kredietkaart rechtstreeks op de website. Meestal verkoopt de boer enkel zijn eigen producten, soms vult hij zijn assortiment aan met hoeveproducten van collega-landbouwers. Het assortiment in de korte keten is soms zelfs uitgebreider dan in de supermarkt. Je vindt er exclusievere groenten, vleesbereidingen, aardappelvariëteiten… Perfect voor fijnproevers!