Drie dromen voor The Hedge

Onze toekomst…

We begonnen in de zomer van 2019 heel klein op de Asiat-site met twee natuurkampen, een weekend pop-up-bar en enkele fijne activiteiten zoals wandelingen en fietstochten.
Maar we hebben vele dromen en een mooie visie voor The Hedge… Wij zijn volop aan het zoeken naar een hoeve, huis, gebouw, … met wat grond aan om The Hedge te kunnen doen groeien! (Tips altijd welkom!)
Lezen jullie mee wat we van plan zijn ? 

Dromen van een beleefhoeve

In de Beleefhoeve willen we de natuur beleven en er duurzaam mee leren omgaan.
We leggen iPhone en iPad even aan de kant en gaan samen de natuur aaien en onderzoeken in ons lab. Deze natuurbelevingsplek zal toegankelijk zijn voor iedereen tijdens de openingsuren, maar is daarnaast ook de geschikte plek voor het organiseren van workshops, verjaardagsfeestjes en navorming.

Vanuit ervaring in de klas en onze creatieve insteek, willen we  het onderwijs in de Vilvoordse regio versterken door inhoudelijke begeleiding te bieden voor kinderen, jongeren en hun leerkrachten in de vorm van workshops en navorming. Tijdens de activiteiten staan het verkennen van de natuur, de dieren en de moestuin en het leren werken met technologie centraal. Spelend leren, bewegen en zelf dingen doen zijn erg belangrijk. 

Tijdens de vakantieperiodes organiseren we speelweken. Dit doen we omdat buiten spelen belangrijk en goed is voor de ontwikkeling van kinderen en het past in onze visie van een stadsboerderij, maar ook om de snel groeiende steden en gemeenten te helpen bij de nood aan opvang tijdens de schoolvakanties.

We beginnen met een leuke plek, maar op termijn willen we een kinderboerderij met deze dieren: schapen, geiten, kippen, konijnen, cavia’s, varkens en een hangbuikzwijn. De dieren worden ingezet voor educatieve workshops. De verzorging van de dieren wordt een onderdeel van het educatieve pakket.

We dromen van een educatieve groene ruimte met een kleine hoogstamboomgaard, een speelbosje,  speelgroen met natuurlijke elementen: boomstammen of -stronken, hoog gras, een inheems hagendoolhof, een bloemenweide, een wilgenhut, een blotevoetenpad, een plek om kampjes te bouwen, … Een speelweide, een pluktuin, een kruidentuin en moestuin horen er zeker ook bij.
Tot slot planten we natuurlijke schuttingen zoals hagen, heggen, vogelbosjes, takkenrillen. Die moeten ervoor zorgen dat vogels, insecten en andere kleine dieren kunnen bestudeerd worden. In samenwerking met Regionaal Landschap Brabantse Kouters zullen we hier zeker iets moois van maken!

Dromen van een groene ontmoetingsplek …

Bij Beleefhoeve The Hedge hoort natuurlijk ook een “Beleefbar”.  We dromen van fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en mensen uit de buurt die ons bezoeken en er tot rust komen Er wordt iets gedronken en ontstaat een gezellig samenzijn. De bar zal open zijn tijdens de openingsuren van de beleefhoeve. We willen met de bar als uitvalsbasis mee het Fiets- en Wandelnetwerk in Vilvoorde uitbreiden. De aanwezigheid van een infopunt van Natuurpunt maakt dat bezoekers toegang hebben tot extra informatie.

Naast de bar is een polyvalente ruimte die wordt gebruikt voor de workshops maar ook voor infomomenten, lezingen en cursussen rond duurzaamheid, natuur en milieu, …

Dromen van een verkooppunt voor lokale producten

Zodra we een eigen plekje hebben, organiseren we een verkooppunt om de weinige boeren die er in de buurt nog zijn en lokale producten te stimuleren. We vinden het altijd fijn en het is trouwens ook goed voor milieu en klimaat als we producten kopen uit eigen streek.