Wandeling Peutiebos

We kregen veel positieve feedback op de te-gekke-bomenwandeling en het zoekspel “Red Peutie van de bladluizen”. Daarom besloten we jullie te verwennen met nog een spel 🙂

Wie gaat wandelen in Peutiebos, een natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt MaViSt, kan nu zijn kinderen aan het zoeken zetten met een interactief spel tijdens de wandeling.
Let op: deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Je vertrekt aan de Leuvensesteenweg in Vilvoorde.
Daar start je het spel dat je via deze link kan vinden: SPEL PEUTIEBOS

Wat meer info over Peutiebos? Deze info vind je op de website van Natuurpunt:
Natuurpunt opende dit wandelpad eind augustus 2019. Het leerpad kwam tot stand samen met de leerlingen van de Vilvoordse basisschool De Doening, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de stad Vilvoorde en de gemeente Machelen. Het pad ontsluit het gebied en brengt de wandelaars langs de Trawoolbeek, enkele poeltjes en door het bos tot aan het waterbekken dat aangelegd werd rond de eeuwwisseling.
Vroeger waren het er nog voetbalvelden, maar vandaag is het gebied dankzij intensief beheer uitgegroeid tot waardevolle natuur.
Door het intensief maaien van de oevers wordt de vegetatie diverser en aan de randen van het open water heeft zich een rijke rietgordel ontwikkeld. Van op de bank aan dit bekken kan men de reiger, wilde eenden en met wat geluk de ijsvogel aanschouwen.

Honing van Walter Grooten

De bijen hebben al flink hun best gedaan deze lente. Wij bieden nog steeds honing aan van de imker Walter Grooten. Een pot is 500 gram.
Je kan kiezen uit 4 soorten: bloemenhoning 6€, lentehoning 6€, woudhoning 7,5€ en acaciahoning 10€.
Reserveren doe je via mail naar info@thehedge.be en afhalen kan bij ons in Vilvoorde.

Betalen kan met Payconic, cash of via overschrijving op BE25 9733 6417 1982 met vermelding van de soort en het aantal.

Natuurbelevingskampen: licht op groen!

Jippie! We kregen vandaag bevestiging dat onze natuurkampen deze zomer kunnen doorgaan op de Asiat! Natuurlijk houden wij ons aan alle richtlijnen ivm Covid-19. Het doel van onze kampjes is de natuur ontdekken, dus houden we zoveel mogelijk activiteiten in open lucht. Om besmettingen zoveel mogelijk in te voorkomen, wassen we regelmatig de handen, laten we geen zieke kinderen toe en houden we ons aan de verdere instructies die voor kampen werden uitgeschreven.

Ben jij nog op zoek naar een kamp voor je kleuter of zoon of dochter uit de lagere school?
Kijk snel op de pagina van onze kampjes!
Onze kampjes zijn al voor 75 % volzet, en nu de bevestiging er is dat deze zeker zullen door gaan, kan het wel eens snel gaan…

Klik HIER voor meer info over de natuurbelevingskampen.

Buitenspeeldag op 22 april!

Woensdag 22 april is het buitenspeeldag. De activiteiten op het Bolwerkplein gaan niet door, maar in samenwerking met Zennelab (de Loodstuin) probeerden we bij The Hedge om voor jullie een leuke speurtocht in elkaar te steken. Doen jullie mee aan de missie SOS Muis? Jullie kunnen de tocht deze week uitvoeren! We zijn benieuwd naar jullie foto’s, mailtjes, toktokfilmpjes, instagramverhalen, …

Genieten van ons stadstuintje…

We hadden zoveel zin om dit jaar elke 20-ste van de maand met een superactiviteit naar buiten te komen, maar het Coronavirus besliste er anders over… Ook onze plannen om samen met de school Castor en landbouwbedrijf Van Haesendonck een korte-keten-winkeltje te openen op 20 april, zijn opgeschoven naar … de toekomst. Het geeft ons tijd om na te denken… en nog meer schitterende activiteiten uit te broeden.

We keep going on! En ondertussen genieten we van de lente in de eigen stadstuin…

IMG_3742

Afbeelding 1 van 6

Madeliefjes in het gras. Wij maaien amper ons gazon, daardoor krijgen bloemen de kans om er ook te groeien :-)

Natte voeten

We beloofden jullie om op 20/03/2020 het boekje “Natte voeten” voor te lezen.


Helaas… door het COVID19 kon deze activiteit niet doorgaan.
Omdat iedereen nog een hele tijd in zijn kot zal moeten blijven, hebben we dit creatief opgelost.
Jullie kunnen hier kijken naar het boekje dat voorgelezen wordt.:

YouTube : https://youtu.be/Gj8iNrV9pFE

OPROEP:
Helpen jullie Duif, Muis en hun vriendjes mee te zorgen voor minder natte voeten en meer groen in de stad Vilvoorde?
Stuur foto’s door met het resultaat naar info@thehedge.be
In het filmpje maakten we gebruik van iMovie, een greenscreen en de prenten van de kijkdoos op https://www.facebook.com/deklimaatjeskinderboek

Natte voeten op 20/03/2020

Op vrijdag 20 maart volgen we het advies van Duif en Muis uit het boekje “Natte voeten”. Judith Coppens schreef dit leuke verhaal in de reeks “Klimaatjes” van Clavis. Een aanrader voor iedereen die zich bekommert om het klimaat.

Eerst lezen we jullie het boekje voor. Benieuwd wat we daarna gaan doen? Kom kijken! We doen net als duif en muis en hun vriendjes 😉 Maar jullie hoeven niet bang te zijn: we zorgen niet echt voor natte voeten, wel voor een oplossing.
We verzamelen om 16 uur op het Rooseveltplein, in Vilvoorde aan de bushalte voor deze spectaculaire activiteit.

Bezoek aan Van Haesendonck

Op donderdag 20/02 konden we een kijkje nemen achter de schermen van landbouwbedrijf Van Haesendonck. Tine Podevyn, plattelandsgids van de gemeente Zemst, gaf ons een rondleiding in het bedrijf. Een groep geïnteresseerden mocht met ons mee 🙂

We leerden heel wat bij over het witte goud. Bij Van Haesendonck wordt het witloof in volle grond geteelt en is de cirkel rond. Alles begint bij een piepklein zaadje en de overschot van de chicoreiwortel wordt versneden en als dierenvoer gebruikt.

We brachten ook een bezoek aan de koeienstal. Mooi hoe de moderne boer zo duurzaam mogelijk aan de slag gaat en er zo weinig mogelijk verloren gaat.

Na een derde stop in de aardappelschuur, eindigde onze gidsbeurt in de winkel waar we de kans kregen om nog verse groenten, fruit en vlees recht van bij de boer te kopen. Het was een leerrijke en fijne avond!

Kijk binnen op de boerderij! 20/20/2020

We beloofden jullie dat we elke 20ste van de maand iets speciaal zouden doen rond een boekje.
Op donderdag 20 februari 2020 kijken wij binnen bij boerderij “Van Haesendonck” in Weerde.
Ben je benieuwd hoe witloof geteeld wordt in volle grond?  Wil je weten hoe een modern rundvleesbedrijf werkt? Koop jij ook volgens het principe van de “korte keten”?
Een plattelandsgids van de gemeente Zemst geeft een rondleiding op de boerderij en heel wat uitleg over het ‘witte goud’, gevolgd door een proevertje in de hoevewinkel.
Het bezoek start stipt om 19:30 en eindigt rond 21:30.

Afspraak op 20/02 om 19.20 uur bij
Landbouw van Haesendonck
Van Asschevoetweg 10
1982 Zemst

Deelnemen is gratis.
We vragen je wel om HIER in te schrijven
:

Noteer “The Hedge” in je agenda bij de 20ste van elke maand in 2020 !

Wij beloofden jullie dat we in 2020 elke 20ste van de maand van ons zouden laten horen, met klein, groter of groots nieuws.

Eind 2019 haalden we met jullie steun 289 stemmen bij onze deelname aan de wedstrijd voor het Torfsfonds. Daarmee waren we bij de 100 projecten die de meeste stemmen haalden en die dus tot 1000 euro steun kregen van Torfs. Jippie! Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg!
Vandaag 20 januari stellen we jullie met trots de educatieve boekjes voor die we bestelden: infoboekjes over dieren, planten en bomen, het weer en het klimaat, heel wat knutselideeën en mooie verhalen over de natuur.

Op 20 januari zetten we ook meteen 2 boekjes in de kijker:

Vanaf 20 januari 2020 zal je bij The Hedge de honing van IMKERIJ GROOTEN uit Londerzeel kunnen bestellen via info@thehedge.be Voor wie de honing komt afhalen op ons thuisadres in Vilvoorde, lezen wij met plezier een bijenverhaaltje voor 😉
De prijzen zijn €6 voor bloemen- of lentehoning,  €7 voor woudhoning en 10 euro voor de overheerlijke acaciahoning.