Stories Unfold – Rubenskasteel

Toerisme Vlaanderen dompelt je met Stories Unfold onder in verwondering, verbinding, verbeelding en inspiratie.
Altijd al eens willen kamperen aan een kasteel? Dat, en nog véél meer, kan tijdens Stories Unfold. Drie zomerse maanden vol muziek, workshops, kunst, theater, dans, een zomerbar, ambachten, natuurervaringen, …
Kom vanaf 1 augustus naar het Rubenskasteel in Elewijt (Steendreef 77, 1982 Zemst) voor een waaier aan belevingen die net zo magisch zijn als de plek zelf.

Aan zo’n leuke projecten werken wij graag mee. Dus…
Op vijf woensdagnamiddagen kan je The Hedge vinden aan het Rubenskasteel in Elewijt. Op voorhand inschrijven is verplicht en kan via deze website. De link om in te schrijven staat vanaf nu open!

Nog een tip voor de ouders: er zal een leuke bar zal zijn waar mama en papa of oma en opa lekker rustig iets kunnen drinken terwijl de kinderen genieten van de workshops!

Woensdag 9 augustus van 14 tot 16 uur: Pier en mier en de avonturier!

Ben jij benieuwd welke kriebelbeestjes er allemaal leven in de tuin van het Rubenskasteel? Ken jij een vuurwants? Vroeg je je al eens af hoe sterk een mier wel is? Dan is deze workshop iets voor jou!
We luisteren naar een verhaal over bodemleven en trekken op verkenning met loeppotjes, vergrootglazen en schepjes om ze goed te bestuderen en hun eigenschappen te leren kennen. En wie weet… misschien veranderen we wel even in een kriebeldier?

Woensdag 16 augustus van 14 tot 16 uur: Kikker gedood! Onderzoek de moord in de sloot!

Ben jij benieuwd welke waterdieren er allemaal leven in en rond de sloot bij het Rubenskasteel? Ken jij een schaatsenrijder? Vroeg je je al eens af of het water nu properder of vuiler is dan in de tijd van Rubens? 
En… wil jij weten wie die kikker heeft vermoord vannacht? Dan is deze workshop iets voor jou!
We checken de waterkwaliteit en gaan op verkenning met schepnetjes, vergrootglazen en potjes om het waterleven goed te bestuderen.  En wie weet… misschien komen we er wel achter wie de moord in de sloot op zijn geweten heeft 

Deelnemen kan van 8 tot 12 jaar. Prijs: 8 euro.

Woensdag 30 augustus van 14 tot 16 uur: Natuurganzenbord

Zin in een fijne namiddag waarbij je de andere deelnemers moet verslaan in een ganzenbordspel? We verdelen ons in groepjes en gooien om beurt met de dobbelsteen. Maar… voor je mag gooien, moet je met je groepje een natuuropdracht voltooien: een bodemdier vangen in een loeppotje, een plant determineren, je camoufleren in het groen, een verhaal vertellen door naar de wolken te kijken en nog veel meer!
Oh nee, wat doen die Canadese ganzen ineens in ons spel…? En let ook maar op dat jouw gansje niet in de pot terecht komt! Plezier in de natuur verzekerd!

Deelnemen kan vanaf 6 jaar. (Je moet een beetje kunnen lezen) Prijs: 8 euro.

Woensdag 20 september van 14 tot 16 uur: Planten en bomen: de strijd om het licht!

In de grote tuin van het Rubenskasteel groeien heel wat planten, struiken en bomen. Eerst gaan we op onderzoek naar wat er allemaal groeit: we zoeken de kleinste en grootste plant – en onderzoeken ook alles ertussen 🙂
Daarna verdelen de deelnemers in 2 groepen die het tegen elkaar opnemen in de strijd om het licht. Wist jij dat planten licht nodig hebben om te kunnen groeien?
Je komt heel wat te weten over de natuur in dit spannende spel. Maar niet iedereen zal het halen! Want wie overleeft de droogte en gaat niet kapot bij een overstroming?

Deelnemen kan vanaf 6 jaar. Prijs 8 euro.

Woensdag 27 september van 14 tot 16 uur: Loose parts play

We spelen in de grote tuin van het Rubenskasteel met materiaal met een open einde.
Geen klassiek speelgoed dus maar alles wat in de echte wereld te vinden is: plastic stoelzittingen, kabelhaspels, plastic buizen, kookpotten en pannen, flexibele buizen, een grote zwarte metselkuip, roeispanen, fietswielen, buitenbanden, boomschijven, doeken, een autostuur, een rolplank, dik en dun touw, een fietszadel,… aangevuld met verrassende natuurvondsten uit de omgeving zelf. Na een introductieverhaal verdwijnen we in onze fantasie!
De combinatie en grote variatie aan loose parts zorgen dat allerlei vormen van spelen mogelijk zijn: fantasiespel, beweging, risicovol spelen, bouwen en techniek…

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Prijs: 8 euro.
SCHRIJF HIER IN VOOR DE LOOSE PARTS PLAY