Blogberichten

Fietstocht met de Fietsersbond op 9 juli

Kerstin van Fietsersbond Vilvoorde stippelde voor ons een zeer fijne fietstocht uit. We verkenden de buurt langs fietsvriendelijke wegen en kwamen zelfs op plekjes waar we nog nooit geweest waren.

We vertrokken aan de Asiat op het Far West en reden langs Houtem en Peutie om terug te keren naar het centrum waar we langs het kanaal verder fietsten. Na een stevige bergop kwamen we aan de grens van Neder-over-Heembeek en Koningslo en mochten we genieten van een prachtig uitzicht over Brussel. Dank aan Kerstin voor de gastvrijheid in haar tuin als fantastische tussenstop.

We fietsen terug naar de kerk langs het Kassei, waar we even stopten voor een kleine uitleg over de zandbijen. Alle zandbijen graven hun nesten in de bodem, afhankelijk van de soort ligt dit nest op 5 tot 60 cm diepte. Een nest kan bestaan uit een eenvoudig tunneltje met daarin enkele nestcellen, of uit een tunnel met diverse zijtakken. Elke nestcel wordt bevoorraad met een klompje stuifmeel, waarop het vrouwtje een ei legt, waarna ze de nestcel afsluit.
Deze solitaire bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving. Ze steken niet en hebben enkel nog een klein stukje angel. Als je ze ziet in je tuin, laat je ze best zitten. Na een tijdje zijn ze vanzelf weer weg.

De zandbijen in de Breemputstraat